Животът, здравето и поминъкът на населението са от първостепенно значение 

...
 Животът, здравето и поминъкът на населението са от първостепенно значение 
Коментари Харесай

БСП – Братя Даскалови: Настояваме да не бъде сключван концесионен договор и изграждане на кариери за добив на варовици до нашата община

 „ Животът, здравето и поминъкът на популацията са от първостепенно значение  в Братя Даскалови  и не желаем никога общината от селскостопански регион с екологично земеделие, с редица предпазени типове животни и птици и с капацитет за разрастващ се туризъм, да бъде превърната в място за рандеман на варовици “, сподели ръководителят на БСП-Братя Даскалови Веселин Калчев във връзка капиталовите планове на сдружението „ Агро Ерг “ за създаване на кариери за рандеман на варовици в концесионна повърхност „ Орманите “ на територията на прилежащото село Тюркмен в община Брезово. 
Калчев, дружно със съветниците на левицата Никола Будаков и Станка Матева, се ангажираха да показват казуса в локалния парламент след поредност от срещи с поданици на прилежащата община. Те благодариха на Общински съвет – Братя Даскалови, дал своя вот декларацията с цялостно болшинство, в която се показва безпокойствие и терзание за вероятните отрицателни последствия върху природата, живота и здравето на хората в двете общини  Брезово и Братя Даскалови.
„ Инвестиционното желание напълно опонира на признатия с Решение  №327,  от 28.07.2022 год. План за интегрирано развиване на община Братя Даскалови за интервала 2021 г.-2027 година, както и на Визията за развиване на община Братя Даскалови и на стратегическите цели “, сподели ръководителят на Групата на Българска социалистическа партия Никола Будаков, който прочете декларацията на Българска социалистическа партия на последното съвещание на локалния парламент.
Според  документа добиването на сходни строителни материали се осъществя посредством потреблението на взривни материали, което от своя страна ще докара до екологична злополука с непоправими последствия за живота и здравето на популацията в нашата община. Ще се замърсят подпочвените води на с.Тюркмен и околните селища, тъй като теренът е в непосредствена непосредственост до вододайната зона на селото. Тази кариера се намира само  на 800 метра от братядаскаловското село Гранит и на 400 метра от брезовското село Тюркмен  и на 2-3 км от село Братя Даскалови.
„ Напомняме на Министерството на енергетиката, на РИОСВ-Пловдив и „ Агро Ерг “ ЕООД, че териториите, в които се предлага кариерата, попада според признатия Общ  организационен проект на община Брезово в зона за аграрни и пасищни земи, в която е неразрешена смяната на предназначението на земята. Настояваме да не бъде сключван концесионен контракт за рандеман на варовици и създаване на кариери сред сдружението и Министерството на енергетиката. Заявяваме своята увереност за предприемане на всички вероятни законови дейности, които ще бъдат ориентирани против подписване на концесионния  контракт “, сочи още декларацията на Общинският съвет.
Декларацията е изпратена до президента, министър-председателя, министрите  на околната среда и водите, енергетиката и опазването на здравето, както и до регионалните шефове на Стара Загора и Пловдив.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР